100% Xarel·lo. 2020
D.O. Penedès

Volum: 75cl.
Grau Alcohol: 12,5% Vol.
Producció limitada de 1.212 ampolles

Vi ecològic monovarietal 100% Xarel·lo certificat per CCPAE a partir de raïm d’agricultura ecològica.

Medalla de Bronze als millors Xarel·los al 55è concurs Tastavins DO Penedès 2021 i Medalla d’Argent al concurs GIROVI 2022

LA VINYA

La vinya es troba a 310 metres d’alçada, en un entorn típicament mediterrani amb predomini de vinya i de boscos de pins. Orientada a sud, hi sol bufar una brisa suau i constant que incideix de forma positiva en l’estat fitosanitari dels ceps.
El sòl és calcari i de textura franc llimosa, sobre les margues del Penedès.
Aquests elements del terrer fan que el raïm que se n’obté, doni vins aromàtics, frescos i estructurats.

VEREMA

Hem veremat manualment el 3 de setembre de 2020, en lluna ascendent. Ho hem fet en caixes de 25 kg i transportat a 4ºC per protegir el raïm fins l’arribada immediata al celler.
Prèviament havíem seleccionat els ceps, filera per filera segons els controls de maduració i en base als paràmetres enològics de sucre, acidesa, pH i tast de raïm.

VINIFICACIÓ

Un cop el raïm ha entrat al celler, l’hem desrapat i amb una premsada suau n’hem extret només el most flor. Hem controlat la fermentació a baixa temperatura, fins mitjans d’octubre.
Un cop acabada hem trasbalsat els vi per fer una criança sobre les seves lies fines, fent bâtonnages de manera periòdica durant 3 mesos.
L’Airada no l’ha estat estabilitzat, clarificat ni filtrat, pel què pot contenir sediment naturals. Amb aquesta elaboració acurada i amb la mínima intervenció hem volgut mantenir el màxim potencial sensorial del vi.

NOTA DE TAST

És un vi intens, de color groc palla i amb reflexes daurats que presenta una llàgrima homogènia i marcada.
Molt expressiu en nas, expressa herbes de sotabosc mediterrani com el fonoll, la flor de camamilla, la marialluïsa i el romaní i també de cítrics i fruita blanca on predominen sensacions de poma i pera.
Efecte de la criança sobre lies percebem fruits secs, mantega i notes a brioxeria.
En boca és fresc, dens, amb volum i untuós. Continuen les referències a infusions d’herbes aromàtiques mediterrànies acompanyades de codony i mel, amb un final llarg i persistent.

MARIDATGE

Gràcies a la seva frescor varietal harmonitza amb amanides de marisc, xatós i ostres. També amb peixos blancs i blaus a la planxa i al forn.
Per la untuositat i volum que li ha donat la criança sobre lies fines acompanya els arrossos de peix, caldosos i rissotos.
Amb la cuina oriental potencia els tocs marins del marisc i el peix cru, com ara el sushi.

Menú